Meniu
›› Date generale
›› Informatii utile
›› Prezentarea ofertei de pelerinaj
›› Pelerinaj la Sfintele Locuri
 
Galerie Foto
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

INFORMAŢII UTILE PENTRU PELERINI

          Un pelerinaj la Sfintele Locuri se poate realiza fie în mod individual, fie în cadrul unui grup organizat pornind de la câteva persoane şi până la un număr nelimitat de pelerini. În toate cazurile, fiecare pelerin, are nevoie de viză de la Ambasada Statului Israel aflată în Bucureşti. În cazul cetăţenilor străini viza se poate obţine de la ambasada Israelului din acel stat. Excepţia o constituie cetăţenii americani care pot vizita Israelul primind viză de intrare direct la graniţa din aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv.
          Pentru obţinerea vizei de pelerinaj, fiecare pelerin trebuie să depună la Ambasada Israelului o cerere tip, primită de la ghişeul Ambasadei, anexând o invitaţie de pelerinaj obţinută de la Biserica Română din Ierusalim, precum şi recomandarea sau binecuvântarea unui ierarh (episcop) în cazul pelerinajelor individuale sau de doar câteva persoane. De asemenea trebuie depuse şi două poze tip buletin, şi o adeverinţă de salariu, obţinută de la locul de muncă, sau alte acte doveditoare în sprijinul obţinerii vizei. În cazul grupurilor mai numeroase ei trebuie să aibă în mod obligatoriu binecuvântarea ierarhului locului şi un lider de grup.
          Invitaţia pentru pelerinaj se obţine astfel. Fie prin solicitare scrisă adresată direct Superiorului Aşezământului Românesc din Ierusalim, fie prin fax, în urma unei discuţii cu reprezentantul acestui Aşezământ. De la început pelerinul trebuie să ştie că durata şederii sale în Israel nu poate dura mai mult de 30 de zile calendaristice şi că în cazul nerespectării acestui termen riscă să fie sancţionat, sau chiar expulzat de către autorităţi, primind totodată şi interdicţia de a mai reveni pe teritoriul acestui stat.
          După obţinerea vizei urmează ca fiecare pelerin să-şi procure biletul de avion al cărui cost, în regim normal, şi în funcţie de statul din care provine fiecare turist, se poate afla de la agenţiile de turism. În cazul grupurilor mai mari şi în funcţie de negociator costul acestora poate fi redus într-o anumită măsură. După obţinerea acestora, pelerinul trebuie să verifice foarte bine data şi ora zborului precum şi compania de zbor. În mod obligatoriu trebuie să se prezinte în aeroport cu cel puţin trei ore înainte de ora specificată pe bilet. În acest timp se realizează controlarea bagajelor şi a actelor precum şi îmbarcarea în avion.
          La realizarea bagajului este recomandabil să nu exagerăm cu lucruri inutile. Pelerinul trebuie să-şi pună într-un bagaj decent toate cele necesare, evitând să pună mai ales în bagajul de mână, lucruri considerate interzise: ex. cuţitaşe, forfecuţe, substanţe toxice, sau altele de acest fel. Este interzisă de asemenea preluarea de bagaje de la alte persoane şi mai ales de la persoane necunoscute, chiar dacă ele par de încredere. Indiferent de persoană, bagajul preluat trebuie verificat cu atenţie şi trebuie înţeles că pentru orice lucru nepermis ce poate periclita siguranţa zborului şi a călătorilor, fiecare va răspunde individual, urmând să suporte consecinţele.  
După îmbarcarea în avion urmează un drum de aproximativ 2, 5 ore din România până în aeroportul din Tel Aviv. După coborârea din avion se aşteaptă de fiecare dată autobuzul de preluare care va duce toate persoanele care au călătorit cu acel avion în incinta aeroportului pentru obţinerea vizei de intrare în statul Israel. De fiecare dată cetăţenii români sau de altă naţionalitate decât cea israeliană vor merge cu paşaportul şi biletul de avion în mână la ghişeele pentru cetăţenii străini (foreign). După obţinerea vizei de intrare în Israel se merge într-un spaţiu special amenajat pentru recuperarea bagajului predat la cală. Trebuie urmărite panourile care anunţă noile curse venite cât şi benzile pentru recuperarea bagajelor. În cazul unui bagaj mai greu se poate lua gratuit un cărucior pentru bagaje. Este de preferat pentru cei care nu cunosc nicio limbă străină să întrebe persoanele cu care a venit despre toate aceste detalii, eventual să se ataşeze acestora până la ieşirea din aeroport. Totodată, recomandăm pelerinilor să informeze telefonic încă de la plecarea din România, sau ţara de origine, secretariatul Bisericii Române din Ierusalim despre ora sosirii lor în aeroportul din Tel Aviv. Dacă în prealabil nu s-a stabilit ca pelerinii să fie aşteptaţi de un reprezentant al Bisericii Române din Ierusalim, atunci se va apela la microbuzele speciale care preiau pelerinii sau turiştii din Aeroport şi se îndreaptă spre destinaţia dorită. În cazul nostru spre Ierusalim, specificându-se adresa Bisericii Române: Shivtei Israel 46, Ierusalim. Pentru a evita neplăcerile din pricina cursului dolarului sau monedei euro, este recomandabil ca încă de la intrarea în aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv să schimbaţi o anumită sumă în moneda naţională israeliană numită Şekel. 100 de euro echivalează aproximativ cu 500 de şekeli, iar drumul cu şerutul (microbuzul de transport) de la Tel Aviv la Ierusalim costă aproximativ 60 şekeli. După îmbarcarea în şerut urmează un drum de aproximativ 45 minute până în Ierusalim. Oraşul este uşor de recunoscut însă trebuie amintită şoferului adresa unde doriţi să ajungeţi. În cazul în care microbuzul nu vă lasă exact la destinaţia dorită puteţi lua un taxi, sau ne puteţi suna, eventual întreba pe cineva. Odată ajunşi la Biserica noastră din Ierusalim, după cuvenita primire şi închinare, toţi pelerinii sunt cazaţi urmând ca în zilele următoare să participe la pelerinajele propuse în pagina anterioară. Căminul Bisericii din Ierusalim pune la dispoziţia pelerinilor un număr de aproximativ 45 de locuri de cazare în condiţii optime de odihnă şi pelerinaj. Aşezământul dispune de suficiente băi şi spaţii sanitare.
Preţul pentru cazarea în regim obişnuit de 2 sau 3 persoane în cameră este de 20 Euro persoană pentru fiecare noapte. Pelerinii pot opta şi pentru servirea mesei în cadrul aşezământului nostru cheltuieli care pot ajunge pentru fiecare persoană pe zi la aproximativ 20 de euro. Desigur că acest lucru nu este obligatoriu, urmând ca fiecare pelerin să hotărască singur acest lucru.    
 Pentru orientare vă aducem la cunoştinţă şi costurile fiecărui pelerinaj propus şi anume:
          Sfânta Cetate a Ierusalimului cu majoritatea obiectivelor istorice şi biblice din interiorul cetăţii (Drumul Crucii, Biserica Sfântului Mormânt, Foişorul Cinei, ş. a) şi din împrejurimi (Grădina Ghetsimanii, Biserica Naţiunii, Mormântul Maicii Domnului, ş.a), costă 50 de euro. 
 Pelerinajul cunoscut şi sub numele de Turul Galileii care durează două zile şi include vizitarea Betleemului şi a mănăstirilor din împrejurimi, a Hozevei, şi a Ierihonului, în prima zi, şi Nazaret, Cana Galileii, Capernaum, Muntele Fericirilor, Tabga, Baptisteriul de la Iordan, Taborul, s.a, a doua zi, costă cu transport şi ghid 100 de euro de persoană.
          Pelerinajul la Sfântul Munte Sinai (incluzând transportul, taxele pentru obţinerea vizei pentru Egipt, cazare, şi masă, şi pelerinajul propriu-zis) este de 150 de euro de persoană. Cert este că excluzând costul biletului de avion, pentru fiecare pelerin care vine în mod individual la Sfintele Locuri costul unui sejur de zece zile cu vizitarea celor mai importante obiective turistice din Ţara Sfântă se ridică la aproximativ 550-600 de euro. Acest preţ este valabil pentru masa, cazare şi pelerinaje în decurs de 10 zile. În cazul unui grup aceste costuri pot fi reduse în funcţie de numărul pelerinilor. Totodată vă facem cunoscut că odată cu finalizarea aşezământului românesc din oraşul biblic Ierihon, numărul pelerinilor care se pot caza la aşezămintele româneşti din Ţara Sfântă se poate ridica la aproximativ 300 de persoane. Reduceri semnificative se pot face numai la grupurile care depăşesc 40 de persoane. Totodată, pentru aceştia se pot stabilii şi trasee preferenţiale, cum ar fi vizitarea Egiptului, cu a Valea Regilor, şi toate aşezămintele marilor lavre mănăstireşti din Egipt, vizitarea  fortăreţei Massada, a staţiunilor de agrement de la Marea Moartă, sau Marea Roşie, sau alte obiective şi destinaţii turistice dorite din statul Israel, Iordania şi Egipt, cu trasee de întoarcere prin Grecia, posibil de realizat la acea dată.