Prezentare biblica Ierihon

Ierihonul este un orasel din tara Sfanta situat in apropierea granitei dintre Israel si Iordania. La numai cativa kilometri spre rasarit se intinde valea Iordanului cu sesul si Muntii Moabului loc din care Dumnezeu i-a aratat lui Moise, Pamantul Fagaduintei. in partea de apus a Ierihonului se inalta asemenea unui zid muntele Carantaniei, locul in care Iisus a fost dus de catre Duhul in pustiu pentru a fi ispitit de diavol.  in paralel cu acest oras, la o distanta de vreo 5-6 km, curge Iordanul, raul care izvoraste tocmai din muntii Libanului si dupa un lung traseu se varsa in Marea Moarta. Aceasta zona de la gurile de varsare ale Iordanului, are o importanta istorica si biblica deosebita atat pentru crestini cat si pentru evrei pentru ca aici s-au petrecut in timp multe evenimente importante din istoria mantuirii.

Orasul Ierihon a intrat in istoria biblica odata cu sosirea poporului evreu in pamantul fagaduintei, desi recentele cercetari arheologice confirma ca Ierihonul este una dintre cele mai vechi cetati din lume avand o vechime de aproape zece mii de ani. in jurul anului 1190, inainte de Hristos, vechea cetate cananita a Ierihonului a fost cucerita de Iosua dupa ce acesta impreuna cu tot poporul lui Israel au inconjurat de sapte ori cetatea in sunet de trambite. Dupa ocuparea cetatii povestita pe larg in cartea lui Iisus Navi, din Sfanta Scriptura, in vremea regelui Ahab, evrei reconstruiesc cetatea de-a lungul raului Horat, rau ale carui ape amare au fost indulcite in chip minunat de prorocul Elisei, ucenicul Sfantului Ilie Tesviteanul.

In timp orasul s-a bucurat de o mare prosperitate si poate ca tocmai de aceea el a ajuns pe rand in mainile mai multor stapanitori printre care amintim pe imparatul roman Antonio care l-a daruit reginei Cleopatra din Egipt, care la randul ei la vandut lui Irod cel Mare. Clima placuta de aici precum si bogatia orasului l-au determinat pe Irod sa infrumuseteze zona cu plantatii si apeducte pentru irigatii. Locul era ideal pentru odihna sau refugiu si de aceea Irod a construit sau consolidat aici mai multe palate care sa-i serveasca drept resedinta de iarna, deci a doua capitala dupa Ierusalim.      

Vazuta de sus de pe muntele Carantaniei cetatea Ierihonului confirma pe drept cuvant ca aceasta gradina binecuvantata din mijlocul desertului isi merita numele din cartea Judecatorilor "de oras al palmierilor".  Bogatiile si potentialul zonei au atras in timp mai multe neamuri de diferite confesiuni care au incercat sa si-l revendice in exclusivitate. Astfel ca cetatea  Ierihonului a cunoscut in timp multe distrugeri si suprapuneri de civilizatii si constructii zidite dupa specificul oriental.

Potrivit traditiei prin secolul 2-3 dupa Hristos in orasul Ierihon exista o populatie in majoritate crestina si chiar o episcopie ortodoxa. imparatul Constantin cel Mare impreuna cu mama sa Elena au construit in zona mai multe locasuri pentru inchinare, iar in imprejurimi existau foarte multe lavre si pesteri in care traiau mari calugari si pustnici. Acest fapt l-a determinat pe imparatul Justinian sa construiasca sau sa intemeieze aici alte locasuri pentru inchinare si case de gazduire pentru pelerini. in secolele urmatoare asezamintele crestine de aici au fost intretinute cu mari sacrificii, intrucat regiunea binecuvantata si bogata de aici era deseori pradata de navalitorii din rasarit. Venirea persilor prin anul 614, iar mai tarziu a musulmanilor in anul 638, au determinat ca toate aceste asezari bisericesti sa fie distruse, iar populatia crestina sa fie omorata si in mare parte alungata. Este important de mentionat ca pe valea Hozevei din apropierea Ierihonului persii au omorat numai in anul 614 peste trei mii de calugari, martirizati pentru credinta lor in Hristos. Desi prin secolul XII cruciatii au incercat sa restabileasca faima crestina a orasului Ierihon, totusi tinutul a ramas in scurt timp izolat si supus musulmanilor pana dupa primul razboi mondial, cand Ierihonul a inceput sa recapete oarecum gloria de altadata.

Bogatia si frumusetea orasului Ierihon a fost dintotdeauna sustinuta de asezarea sa geografica, cu o clima calda . inca din antichitate locuitorii orasului au profitat din plin de sursele de apa ale zonei si au construit  apeducte pentru irigatii scotand astfel in evidenta fertilitatea deosebita a solurilor de aici. intinsa depresiune a Ierihonului este acoperita cu plantatii de tot felul de pomi roditori, de vii cu struguri imensi, cu palmieri inalti si flori minunate care infloresc pe toata perioada anului. Aceasta imagine invaluita intr-o lumina purpurie ce-si schimba tonalitatea pe crestele muntilor dimprejur ne indeamna sa spunem ca Ierihonul este un adevarat paradis al tarii Sfinte. Nu este mult spus pentru ca Sfanta Scriptura ne relateaza ca imediat dupa Botezul de la  Iordan, Iisus Hristos a fost dus de Duhul in pustie, unde a postit vreme de patruzeci de zile. Aceasta pustie este identificata cu tinutul aflat in partea de apus a Ierihonului la numai 2-3 km de acest oras, pe muntele numit Carantania, un munte foarte inalt si cu un versant drept asemenea unui perete.

Conform traditiei Mantuitorul a stat, in tot acest timp, intr-una din pesterile aflate pe acest versant, cam pe la jumatatea muntelui.Pe locul acestei mici pesteri Sfintii imparati Constantin si Elena au ridicat o manastire. in interiorul acesteia se afla si paraclisul primei ispitiri, ridicat peste piatra pe care au stat picioarele lui Iisus cand flamand fiind El, s-a apropiat ispititorul si i-a zis: "De esti Tu Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea sase faca paini". Iar Iisus a raspuns "Nu numai cu paine va trai omul, ci cu tot cuvantul ce iese din gura lui Dumnezeu". Urcand cu greu pe platoul muntelui putem vedea si astazi niste pietre rotunde asemanatoare painilor orientale care ne amintesc de aceasta prima ispita. De pe inaltimea muntelui, spre apus, se poate vedea Ierusalimul, si Betleemul, iar spre rasarit avem in fata privelistea minunata a Ierihonului, valea Iordanului cu Muntii Moabului, o parte din orasele Iordaniei si Marea Moarta. Aici este locul despre care Sfanta Evanghelie ne spune ca din nou ispititorul "l-a dus pe Iisus pe un munte foarte inalt si i-a aratat toate imparatiile lumii si slava lor. si i-a zis Lui: Acestea toate ti le voi da tie, daca vei cadea inaintea mea si Te vei inchina mie. Atunci Iisus a zis: Piei satano, caci scris este, Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si Lui singur sa-i slujesti". Atunci L-a lasat diavolul si iata ingerii venind la El, ii slujeau" Lc. 4, 1-10.

Pe vremea Mantuitorului, Ierihonul era locul de intalnire al evreilor care veneau din Pereea si din Galileea, si impreuna mergeau spre Ierusalim la templu, pentru a sarbatorii Pastele. Sfanta Evanghelie ne marturiseste ca si Domnul Iisus Hristos a trecut de mai multe ori prin acest oras in drumul sau spre Iordan sau Ierusalim. Parca si astazi il vedem pe Domnul impreuna cu ucenicii Sai mergand descult pe drumul care urca din Ierihon spre Ierusalim spunand aceste cuvinte: "iata ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi dat pe mana arhiereilor si a carturarilor, si il vor osandi la moarte, … dar a treia zi va invia".  

De cele mai multe ori drumul acesta era parcurs pe jos si ne putem imagina ca multi oameni veneau la Iisus pentru a asculta cuvintele Sale dumnezeiesti sau pentru a se vindeca.Asa s-a intamplat si cu orbul Bartimeu care sedea pe marginea drumului din Ierihon si auzind ca Iisus Nazarineanul trece pe acolo a inceput sa strige: "Fiul lui David miluieste-ma! si multi il certau ca sa taca, el insa, cu mult mai tare striga, si vazand Iisus credinta lui l-a intrebat: "Ce voiesti sa-ti fac? Iar orbul a zis: Doamne sa vad! si Iisus i-a zis: Vezi! Credinta ta te-a mantuit". si indata orbul a vazut si mergea dupa El slavind pe Dumnezeu. Lc. 18, 41-43.

Sfanta Evanghelie ne istoriseste ca in acest oras Mantuitorul l-a intalnit si pe vamesul Zaheu, un om mic de statura, care s-a urcat intr-un sicomor pentru a-l putea vedea din multime pe Iisus. "si cand a ajuns in locul acela Iisus a privit in sus si a zis catre el: Zahee, coboara-te de graba, caci astazi in casa ta trebuie sa raman"… Iar Zaheu, care era considerat de ceilalti ca fiind foarte pacatos pentru ca era vames, "stand, a zis catre Domnul: Doamne, iata, jumatate din avutia mea o dau saracilor si de am napastuit pe cineva cu ceva, intorc impatrit". si a zis catre el Iisus:  "astazi s-a facut mantuire casei acesteia… caci Fiul Omului a venit sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut".

Cu siguranta ca Domnul Iisus Hristos s-a oprit de mai multe ori in acest oras aflat atunci, ca si astazi, in calea drumurilor ce merg spre Iordan, sau Ierusalim. Sfintii evanghelisti consemneaza multe dintre pildele si invataturile Sale rostite in orasul Ierihon, sau in tinuturile de dincolo de Iordan. Parca si astazi vedem multimile de oameni care-l urmau pe Domnul in drumul sau spre Ierusalim. Descult, flamand si insetat, pe cale, "Iisus a luat de o parte pe cei doisprezece ucenici si le-a spus lor: Iata ne suim la Ierusalim si Fiul Omului va fi dat pe mana arhiereilor si a carturarilor, si-L vor osandi la moarte; si il vor da pe mana paganilor, ca sa-L batjocoreasca si sa-L biciuiasca si sa-L rastigneasca, dar a treia zi va invia. Mt. 20, 17-19.