Icoana Maicii Domnului Iordanita

Această sfântă icoană numită IORDĂNIȚA ce se tâlcuiește OCROTITOAREA IORDANULUI, s-a aflat timp de peste 30 de ani în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al-Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos.

A fost ferecată în argint și dăruită bisericii românești de Gh.Petra, Dumitru Vasile și Stelian Ionescu, în anul 1939.

În fața acestei icoane se ruga și plângea Sfântul Ioan Iacob Românul în vremea cât a slujit ca egumen la Schitul Românesc de la Iordan. A săvârșit multe minuni și a ascultat rugăciunile multor pelerini români si pusnici de pe Valea Iordanului.

În anii 1967-1970 din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată, turla centrala a căzut, iar pereții au fost găuriți de bombe. Atunci schitul românesc s-a pustiit, călugării au plecat, unele din obiectele sfinte fiind salvate și duse la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim, între care și această icoană a Maicii Domnului IORDĂNIȚA.

În prezent icoana este așezată în pridvorul Așezămantului Românesc din Ierusalim, în anul 2014 i-a fost sculptat în România un baldachin în lemn de stejar de către Preotul Mircea Ursache din Piatra Neamț, prin grija Arhim. Timotei Aioanei – Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă și a fost împodobită cu trei candele mari de argint executate la Atelierele Patriarhiei Române din București, prin grija Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri (2015).

“Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluiește-ne pre noi!”

BINCUVÂNTAREA SFINTELOR LOCURI SĂ FIE CU TOȚI!