Asezamantul Romanesc din Ierusalim se afla in apropierea Sfintei Cetati a Ierusalimului si are rolul de Reprezentanta a Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri. Principala sa misiune este aceea de a reprezenta Biserica Ortodoxa Romana la Mormantul Domnului Iisus Hristos si la celelalte locuri sfinte din Palestina biblica. Prin Delegatul sau la Sfintele Locuri, Patriarhia Romana mentine stranse legaturi cu Patriarhia Greaca a Ierusalimului si cu toate celelalte unitati bisericesti din tara Sfanta.
O alta misiune la fel de importanta a bisericii romane din Ierusalim este aceea de a raspunde solicitarilor spirituale, dar si celor de cazare si pelerinaj, pentru credinciosii pelerini romani veniti la locurile sfinte. Cunoastem bine si realitatile romanilor stabiliti in Israel precum si greutatile muncitorilor, enoriasii nostri, care gasesc la acest asezamant un colt romanesc printre straini, servicii religioase si slujbe savarsite in limba romana, precum si un bun prilej de a se destainui lui Dumnezeu, sau de a se intalni prin rugaciune cu toti cei de acasa.
De asemenea, se are in vedere si reprezentarea credinciosilor romani din tara sau din strainatate la Sfintele Locuri in care a trait Domnul Hristos, motiv pentru care in fiecare zi se inalta aici rugaciuni intru dobandirea tuturor celor de folos si mantuitoare. Remarcam desigur si grija Prea Cuviosului Parinte Arhimandrit Ieronim Cretu, Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, de a raspunde de fiecare data scrisorilor credinciosilor randuind ca doleantele si pomelnicele lor sa fie citite la sfintele slujbe.
La toate acestea se adauga intampinarea si protocolul delegatiilor civile si bisericesti din tara si strainatate, participarea la toate procesiunile si slujbele ortodoxe ale Patriarhiei Ortodoxe din Ierusalim, precum si la diferite ceremonii, haramuri, conferinte, intruniri panortodoxe si alte activitati care contribuie in mod vizibil la sporirea prestigiului Bisericii si neamului nostru romanesc in lume.
Aşezământul românesc din Ierusalim este situat în partea de nord vest a vechii cetăţi a Ierusalimului, în cartierul numit Mea-Searim, pe strada Shivtei Israel, nr. 46. Păstrând specificul zonei, întregul aşezământ este grupat asemenea unei cetăţi cu biserica în interior, iar în părţile laterale sunt alipite căminul şi clopotniţa. Întreaga construcţie se desfăşoară pe trei nivele urmate de o terasă. Turnul clopotniţei şi rotonda biserici sunt elementele cele mai înalte ale clădirii peste fiecare tronând sfânta cruce ca semn al credinţei în Hristos.
Încă de la intrarea în aşezământ suntem întâmpinaţi de o atmosferă plăcută care ne prezintă în modul cel mai grăitor credinţa poporului român cu tradiţiile şispiritualitatea sa rodite în artă şi rugăciune. Planul bisericii este specific bizantin şi se prezintă asemenea unui paraclis voievodal inspirat din arta brâncovenească. Pictura este realizată în frescă şi se aseamănă prin culori şi modele cu pictura exterioară a mănăstirilor din nordul Moldovei şi a vechilor ctitorii voievodale româneşti. Pentru a sublinia şi mai mult apartenenţa sfântului locaş la tradiţia ortodoxiei româneşti, pictorii au adăugat la scenele biblice şi numeroase chipuri de sfinţi români îmbrăcaţi în costume populare româneşti.
De aceeaşi veche şi plăcută tradiţie sunt legate şi celelalte elemente ale interiorului. Catapeteasma este frumos împodobită în stilul artei brâncoveneşti cu motive decorative vegetale realizate în relief adânc şi suflate în aur ca şi celelalte icoane care dau o strălucire aparte întregii bisericii. La aceasta contribuie şi piesele de mobilier realizate din lemn masiv sculptat, precum şi minunatele scoarţe cu modele tradiţionale româneşti realizate în mănăstirile din ţară. În salonul pentru primirea oaspeţilor descoperim un adevărat muzeu de pictură, sculptură, broderie, argintărie şi felurite ţesături, icoane pe sticlă sau lemn şi vase liturgice care grăiesc oaspeţilor despre frumuseţea şi unicitatea sufletului şi credinţei româneşti exprimate prin artă. În naosul bisericii sunt de asemenea reprezentaţi sfinţi şi cuvioase de neam român, precum şi familii domneşti trecute în rândul sfinţilor. Poate cea mai frumoasă şi mai grăitoare imagine de aici este icoana Maicii Domnului ocrotitoarea României, icoană care o prezintă pe Sfânta Fecioară cu Pruncul în braţe acoperind cu un steag protector România mare.