Galileea - Muntele Tabor

Muntele Tabor- acesta este locul unde Domnul nostru Iisus Hristos s-a urcat impreuna cu Petru, Iacov si Ioan pentru a se schimba la Fata. (Referinte biblice: Luca 9, 28-36; Matei 17, 1-13; Marcu 9, 2-13.)

Sfantul Apostol Petru il va numi Muntele cel Sfant (Referinta biblica: 2 Petru 1, 18), pentru ca aici a avut loc Schimbarea la Fata a Domnului, aratarea dumnezeirii Lui. Tot aici a avut loc intalnirea reprezentantilor Vechiului Testament (Moise si Ilie) cu cei ai Noului Testament (cei trei Apostoli prezenti).

Pentru pelerinul roman este importanta biserica ortodoxa aflata pe varful muntelui, a carei constructie a fost initiata de arhim.  Lipsita insa de sprijin financiar, biserica a fost inchinata Patriarhiei Ierusalimului, in pronaosul bisericii gasindu-se piatra de mormant a parintelui Irinarh Rosetti, ctitorul bisericii pe care nu a apucat sa o vada terminata.

In incita bisericii se afla si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Traditia spune ca un crestin a cumparat de la manastirea Iviru, de pe Muntele Athos, o copie a Icoanei Maicii Domnului si a vrut s-o duca in Israel. Imbolnavindu-se. el a pus copia intr-o sticla, alaturi de lumanari, tamaie si o scrisoare si i-a dat drumul pe mare. Dupa trei luni si jumatate sticla a fost gasita de un arab, chiar din Nazareth, care a dus-o la Mitropolie. De aici, icoana a fost trimisa pe Muntele Tabor, unde a inceput a face minuni. Prima minune a fost infaptuita asupra unei fete de 14 ani, oarba din nastere, al carei tata, inchinator la Lucrurile Sfinte, a luat ulei din candela si i-a adus fetei acasa. A treia zi dupa ungere, fata si-a capatat vederea. Despre celelalte nenumarate minuni, stau marturie semnele de recunostinta lsate aici de cei ce s-au insanatosit. Numele originar al icoanei este Tama, fagaduinta.