Ierusalim - Gradina Ghetsimani

Acesta era locul de rugaciune si liniste cel mai iubit de Domnul nostru Iisus Hristos din tot Ierusalimul. Astazi se pastreaza aici cativa maslini seculari care amintesc de faptul ca, aici, Domnul i-a invitat pe Sfintii Apostoli sa se roage impreuna cu El inainte sa fie vandut de Iuda, dar i-a gasit adormiti. (Referinta biblica: Luca 22, 46)

Tot in Gradinea Ghetsimani Domnul se roaga cu lacrimi (Referinta biblica: Luca 22, 39-44) pentru a trece paharul suferintei de la El, insa “nu voia Mea, ci voia Ta sa se faca” ii spune Tatalui Ceresc.

In Gradina Ghetsimani are loc vanzarea lui Iuda (Referinta biblica: Luca 22, 47-53). De aici incep patimile Mantuitorului. Aici oamenii l-au tradat pe Dumnezeu. Cu sabii, sulite, cu viclenii si minciuni au venit sa prinda pe Fiul lui Dumnezeu. Mantuitorul il primeste pe Iuda cu dragoste: “Prietene pentru ce ai venit?”. Il numeste prieten pe cel care prin sarutare Il tradeaza. Tradatorul se teme de oameni si nu de Dumnezeu, vine noaptea si nu ziua pentru a-L pierde pe Cel in care crezuse pana atunci. Este cel trimis de Tatal pentru a impaca lumea si a o scoate din pacate, este vandut ca un rob pe bani.

In Gradina Ghetsimani se afla: Biserica Natiunilor. (Referinta biblica: Matei 26, 46-56)

Prima biserica ridicata aici dateaza dun secolul al IV-lea dar a fost distrusa in cutremurul din 747. Cruciatii au ridicat o noua biserica in anul 1170, dar si aceasta a fost distrusa in 1345.

Biserica actuala, cunoscuta si sub numele de Biserica Agoniei, are 12 calote, dupa numarul natiunilor care au contribuit la ridicarea ei. A fost construita de arhitectul italian Antonio Barluzzi, in anul 1924.

Adaposteste piatra pe care a fost vandut Mantuitorul de catre Iuda. Geamurile sunt acoperite cu vitralii violet, care nu permit decat putin luminii sa patrunda in interior, semi-intunericul simbolizand vanzarea, lupta intunericului cu lumina, punerea “Luminii sub obroc.”